Kawa do firmy – jak wybrać odpowiednią?

Coraz więcej pracowników otwarcie mówi o tym, że bardzo doceniają w miejscu pracy odpowiednie warunki i dobrą atmosferę.

Na te dwa elementy wpływa, między innymi, dostęp do sprawnych narzędzi, niezakłócona komunikacja pomiędzy współpracownikami oraz dodatkowe benefity, niekoniecznie finansowe. Nierzadko pracownik docenia drobne przekąski oraz smaczną kawę, dostępną w pracy. Nic tak mnie uprzyjemnia ciężkiego dnia jak kubek dobrej kawy.

Kawa do firmy. Czym się kierować podczas zakupów?

Zanim wpadniemy w wir zakupów do firmowej kuchni, warto się zastanowić nad kilkoma aspektami, które ułatwią dokonywanie trafnych wyborów.

Po pierwsze, musimy wiedzieć, ile osób będzie korzystać z kawy. Jest to uzależnione od wielkości firmy (ilu pracowników zatrudnia) oraz charakteru jej działalności (czy kawa będzie także serwowana gościom, kontrahentom lub klientom podczas spotkań).

Kluczową sprawą jest także informacja, czy planujemy zakup ekspresu do kawy, a jeśli tak, to jakiego. Na rynku dostępne są ekspresy przelewowe oraz ciśnieniowe.

Zwykle w miejscach pracy znajdują się te ostatnie, ponieważ zapewniają wygodę użytkowania, są łatwe w utrzymaniu w czystości, zazwyczaj bardzo proste i intuicyjne w obsłudze, a serwowany napar robi się błyskawicznie i wygląda w pełni profesjonalnie.

Jakie ziarno do ekspresu?

Mając już wybrany lub nawet zakupiony ekspres do kawy, należy wyposażyć się jeszcze w odpowiednie ziarno.

Kawa do ekspresu powinna być ciemno palona. Ziarna bez problemu dostaniemy w każdym większym markecie, także w dobrze wyposażonych kawiarniach.

Smak kawy ściśle uzależniony jest od jakości użytego ziarna, zatem warto jest stawiać na to najwyżej jakości, czyli speciality.

Drugą istotną kwestią jest region, z jakiego ono pochodzi. W zależności od części świata, w której uprawiana była kawa, będzie ona miała określone nuty smakowe.

Zobacz: Ekspresy kolbowe Bezzera dla gastronomii - Najlepsza-kawa.pl 

I tak, kawy z krajów afrykańskich, jak Rwanda, Uganda, Kenia czy Etiopia będą lekko kwaskowate z nutami owoców cytrusowych.

Z kolei Brazylia, Meksyk lub Kolumbia to bardziej klasyczny wybór, z delikatnym czekoladowo-orzechowym posmakiem.

Kawy z krajów azjatyckich są najmniej popularne. Mają niską kwasowość i wyraźne, ziemiste nuty smakowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

20 − 11 =