Catering dla przedszkoli

Odpowiednie wyżywienie dla przedszkolaka

Wielu rodziców posyłając swoje dzieci do przedszkola, obawia się o to, czy dziecko będzie tam odpowiednio żywione — czy dieta będzie zbilansowana, czy produkty, z których przygotowywane są posiłki będą świeże, czy przedszkole przestrzega zaleceń dietetyków. Największe obawy mają rodzice małych alergików. I słusznie — dzięki rozpoczynające swoja przedszkolną karierę większość spożywanych posiłków je właśnie w placówce i to one mają decydujący wpływ, jeśli chodzi o podaż składników odżywczych, kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych i budowanie odporności.

Co jest ważne w diecie przedszkolaka?

Dieta małego dziecka powinna być urozmaicona i lekkostrawna. U jej podstawy powinny leżeć świeże warzywa (a także owoce), pełnoziarniste zboża, zdrowe tłuszcze. Bardzo ważne jest respektowanie zaleceń dietetyków i alergologów konkretnych dzieci. Przedszkolaki z alergiami pokarmowymi powinny otrzymywać pełnowartościowe posiłki maksymalnie zbliżone wizualnie do dań innych dzieci. Dzieci powinny łącznie w ciągu dnia jeść pięć posiłków, trzy większe i dwa mniejsze — istotne jest by w przedszkolu posiłek wypadał mniej więcej co trzy godziny. Warto zauważyć, że przyzwyczajenia żywieniowe współczesnych przedszkolaków są trochę inne niż jeszcze kilka lat temu. To, co niedawno było egzotyką, teraz jest częścią codziennej diety — dobrze by było więc by produkty takie jak ciecierzyca, jarmuż, nasiona chia, owoce południowe serwowane były także w przedszkolu.

Czego unikać przy żywieniu przedszkolaków?

Przede wszystkim rafinowanego cukru oraz produktów niskiej jakości. Do tej pory w wielu przedszkolach na podwieczorek podaje się słodycze. Nie powinno to mieć miejsca — słodkie posiłki powinny być zastąpione owocami, ewentualnie produktami słodzonymi w naturalny sposób — na przykład suszonymi owocami lub bananami. Niedopuszczalne są parówki i inne produkty o kiepskim składzie. Należy także uważać na białą mąkę czy ryż. Mogą one pojawiać się sporadycznie na przedszkolnym stole, ale powinny być w miarę możliwości zastępowane zdrowszymi, mniej oczyszczonymi produktami.

Własna kuchnia czy catering dla przedszkoli?

Oba rozwiązania mają swoje zalety. Własna kuchnia to pełna kontrola nad serwowanymi daniami, ale także szereg wyzwań związanych z komponowaniem posiłków i świeżością produktów. Dużym problemem jest gotowanie z uwzględnieniem specjalnych diet — gdzie często chodzi o gotowanie innego dania dla jednego dziecka z konkretnymi zaleceniami dietetycznymi. Catering dla przedszkoli to spore ułatwienie w takich przypadkach. Catering to praktycznie jedyne rozwiązanie, jeśli wśród przedszkolaków znajdują się także dzieci z celiakią — posiłki dla nich nie mogą być przygotowywane używając tych samych urządzeń, co dania z glutenem. W firmach zajmujących się cateringiem dla przeszkoli pracują dietetycy, co gwarantuje zbilansowana dietę. Dużo łatwej także o świeże produkty. Catering ułatwia także logistykę w przypadku absencji dzieci — unika się marnowania żywności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

19 − ten =