Gastronomia dla oszczędnych

Rozpoczynając nowy biznes w branży gastronomicznej nie zawsze mamy wystarczająco odpowiednich środków finansowych, by od razu ruszyć z pełną parą. Niestety bez względu na nasz budżet, a nawet bez względu na zakres naszego planowanego działania, musimy zakupić pewne sprzęty, które będą spełniały wszystkie normy prawne. Pod tym względem przepisy sanepidu są nieubłagalne. Nie możemy zatem zignorować jakiś wytycznych, ponieważ nasz lokal może po prostu zostać nie dopuszczony do funkcjonowania.

Nawet jeśli chcemy prowadzić niewielkie bistro, konieczne jest posiadanie takich profesjonalnych sprzętów, jak chociażby wyparzarka do naczyń, czy zmywarka gastronomiczna. Ale jeśli nie mamy odpowiednich funduszy, to nie będzie nas stać na takie urządzenia. Kredyt jest niebezpiecznym przedsięwzięciem, nigdy bowiem nie możemy być pewni, czy poczyniona przez nas inwestycja będzie opłacalna i przyniesie zyski. Na szczęście istnieje rozwiązanie naszych problemów. Zawsze bowiem możemy skorzystać z usług komisów gastronomicznych. Brzmi może niezbyt zachęcająco, ale jeśli tylko zajrzymy do jednego z takich komisów, albo odwiedzimy strony internetowe z ich oferta, to szybko przekonamy się , że jest to bardzo ciekawy pomysł.

W komisach gastronomicznych znajdują się bowiem używane sprzęty wykorzystywane w gastronomii, które możemy kupić bardzo tanio. Co ciekawe, większość z tych sprzętów jest prawie nowa bądź niewiele używana. Takie sprzęty pochodzą z restauracji, które od razu splajtowały, albo zmieniły profil działania. Często lokale postanawiają także kupić nowy, lepszy sprzęt, a w efekcie swoje niewiele używane urządzenia oddają do komisu. Na początek na rozkręcenie biznesu, sprzęt zakupiony w komisie gastronomicznym może być bardzo opłacalną inwestycją. Dla osób, które od dawna marzą o otworzeniu restauracji, czy baru, ale nie mają odpowiednio dużo funduszy na zakup potrzebnego sprzętu, skorzystanie z usług takiego komisu gastronomicznego to idealne rozwiązanie.