równowaga kwasowo-zasadowa

Do czego przyczynia się równowaga kwasowo-zasadowa i na czym polega?

Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej może być bardzo niebezpieczne dla twojego zdrowia, to prosta droga do kwasicy i zasadowicy. W obydwu przypadkach dochodzi do zaburzenia odczynu pH krwi, czego efektem może być szereg chorób.

Osoby, które nie interesują się dietetyką i zdrowym żywieniem, nawet nie wiedzą, że istnieje coś takiego, jak równowaga kwasowo-zasadowa, i że warto o nią dbać. Uważają, że wybierają produkty odpowiednie, a dieta bogata w mięso, warzywa i owoce jest jak najbardziej właściwa. Ważne jest jednak, aby wybierać produkty dobre jakościowo, których pH jest na optymalnym poziomie. Dzięki temu do organizmu zostaną dostarczone prawidłowe właściwości odżywcze, a pH krwi będzie znajdowało się na optymalnym poziomie.

Czym jest równowaga kwasowo-zasadowa?

Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym kationy i aniony w płynach ustrojowych występują we właściwych proporcjach. Dzięki temu, nie będzie problemu z utrzymaniem dobrego pH krwi i prawidłowym przebiegiem procesów życiowych. Dzięki właściwej diecie będzie można zachować odpowiednią harmonię w organizmie.

Stan równowagi kwasowo-zasadowej

Stan równowagi kwasowo-zasadowej osiągniesz, kiedy zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wyniesie 7,35–7,45. Najniebezpieczniejsze sytuacja są wówczas, gdy pH jest mniejsze niż 6,8 lub większe niż 7,8. Może wtedy dojść do denaturacji białek. Wówczas też enzymy komórek całkowicie przestają działać, dochodzi tym samym do zaprzestania wymiany gazów oddechowych.

Żywność kwasotwórcza – co musisz o niej wiedzieć?

Do grona żywności kwasotwórczej można zaliczyć:

  • mięso,
  • węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron),
  • tłuszcz,
  • kawa,
  • czarna herbata,
  • alkohol,
  • nikotyna.

Jeżeli twoja dieta składa się głównie z wymienionych wyżej produktów, jest duże prawdopodobieństwo, że doszło do zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej. Ponadto, poziom kwasu we krwi może ulec zwiększeniu, jeżeli w twoim życiu jest dużo stresu, pośpiechu, stosujesz kuracje odchudzające, przyjmujesz dużo leków, masz mało ruchu. Pamiętaj, że długotrwałe zakwaszenie organizmu może mieć negatywny wpływ na Twoje zdrowie. Może być powodem wystąpienia takich chorób, jak np.:

  • osteoporoza,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • miażdżyca,
  • cukrzyca,
  • zmiany nowotworowe,
  • zmiany zwyrodnieniowe stawów,
  • nadwaga.

Jak przywrócić równowagę kwasowo-zasadową?

Sposobem na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej jest wprowadzenie nowych nawyków żywieniowych. Powinieneś tak zbilansować dietę, aby znajdowało się w niej odpowiednio kwasowo- i zasadotwórczych produktów. Dzięki temu dojdzie do neutralizacji całego procesu, a twój organizm będzie mógł funkcjonować w prawidłowy sposób. Pomocne mogą okazać się również suplementy diety, ale warto stosować je po wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Będą wsparciem dla nowego stylu życia i uzupełnią braki, jakie do tej pory pojawiły się w organizmie. Pamiętaj, że zdrowa i racjonalna dieta może uchronić cię przed przykrymi konsekwencjami, jakimi są choroby i różnego rodzaju dolegliwości.

równowaga kwasowo-zasadowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

three × 4 =